slider1
slider1
slider2
slider3

Как да си изберем офис стол?

Закупуването на офис стол обикновено е дългосрочна инвестиция. Ако направите грешен избор, тогава ще получите среда, в което не се  работи пълноценно, защото служителя ще се сблъска с проблеми с гърба, болки в коленете и в ставите. Какво трябва да знаете, преди да закупите нов офис стол? Нека поговорим за основните им характеристики.

 

За каква цел ви е необходим офис стола?

Искате да замените скърцащия, износен стол пред домашния компютър, необходим ви е за посетителите и служителите в офиса ви или за вас, като ръководител? А може би планирате да играете продължително любимите си игри вкъщи? Специфичните нужди поставят своите акценти при избора на офис стол. За работа по-важни са удобството и функционалността, а за ръководителите на компания трябва да се добави и престижът на директора.

Директорският стол в класическия си вид е голям стол от естествена кожа с широки подлакътници и дървени подложки на кръстачката. Често не е подходящ за дългосрочна работа, но с целия си външен вид изразява силата и същността на престижния статут на фирмата или директора.

В същото време повечето хора все по-често избират модерни решения за офис обзавеждането. Например ергономичните столове са модели с широка гама от настройки за оптимално приспособяване на стола към тялото ви. Редки са случаите, когато обикновен офис стол идеално ще пасне на размера ви и ще осигури комфорт. Ето защо са важни механизмите за регулирането му в съответствие с неговите параметри за удобство: регулиране на височината, наклона, твърдостта на люлеене, регулиране на седалката, облегалката за глава, подлакътниците и др. Другата страна на тези настройки е възможността за промяна на позицията на тялото от статично към динамично, разтоварвайки някои мускули без прекъсване на работата.

Най-модерната категория столове днес са геймърските. Функционално те имат малка разлика от ергономичните, но външният им вид е по-екстраваганден. Някои от тях се монтират директно на пода и напомнят шезлонги, други са оборудвани със стойки за волан, педали и лостове. В структурно отношение геймърските столове се отличават със странични опори, лумбални опори, възглавници за врата и вдлъбнатини за раменете.


Използвани материали за тапицерията

- Изкуствена кожа

Използва се във всички видове столове и във всички ценови категории. Ако кожата е качествена и с висока устойчивост на износване, тогава тя ще ви служи дълго време. Естествено ще е необходимо да се грижите правилно за нея. Пърхот, трохи, косми, капки пот или вода лесно се отмиват или издухват. Особено е подходящ за хора с алергии. Основните недостатъци на изкуствената кожа са изпотяване и залепване, когато в помещението е много топло, бързото й протриване и напукване.

- Естествената кожа

Тя е знак за статут и скъп стол. Моделите от естествена кожа са по-скъпи не само заради нея, но и заради по-качествените материали. Обикновено се използва метална кръстачка, често лята и с дървени наслагвания. Подлакътниците също могат да бъдат изработени от дърво или кожа.

- Мрежа

В съвременните модели бързо набира популярност. Офис столове с такъв материал се избират предимно за дългосрочна работа. Основните предимства са вентилация, здравина, практичност. Можете да работите на такъв стол във всякакви дрехи и при всякакви температури. Мрежата също е най-добрият вариант, ако ще използвате стола за домашния офис и имате котка за домашен любимец. Ако е издръжлива мрежата, следите от ноктите на мъркащите любимци няма да бъдат забележими.

- Дамаска

Столовете от дамаска са много приятни на допир и удобни за работа. В същото време тяхната издръжливост и практичност зависят от конкретния вид употреба. Недостатъците на тази материя са, че не всеки плат ще издържи на разлято кафе, нови сини дънки или котешки нокти. Не се препоръчва такава материя за хората с алергия, защото събира различни алергени.


Механизми

Механизмите определят как да управлявате стола, за да заемете най-удобната позиция в него и, ако е необходимо, да разтоварите мускулите. За тези цели под стола има регулатори, които превеждат тялото ви от статична поза в динамична, което е полезно за здравето. Основната функция за всички видове механизми е регулиране на височината на седалката. Тази функция е налична и в най-евтините столове.

 

Най-модерният механизъм е мултиблокът. Той има голяма и плавна амплитуда на отклонение, възможност за фиксиране на ъгъла на наклона в няколко позиции и регулиране на твърдостта на люлеене. В сравнение с други механизми, това е един от най-издръжливите. Недостатъкът на този механизъм е, че поради дизайна си мултиблокът прави стола малко по-висок. Това ще затрудни поставянето на стола под масата поради подлакътниците.

Синхронният механизъм всъщност е същият мултиблок, само с дъска, която свързва седалката и облегалката по специален начин. При него облегалката се отклонява по отношение на седалката в съотношение 3 към 1. Благодарение на това краката ви поддържат възможно най-удобна работна позиция, без да повдигнати от пода и няма притискане на кръвоносните съдове.

Газовите асансьори са вътрешните "пружини" на седалките, които отговарят за регулиране на височината им. Те са разделени на четири класа, което показва предимно граница на безопасност. Второкласните газови асансьори се използват в най-евтините столове и се чупят по-често. Четвъртият, максимален клас се инсталира в топ моделите.


Кръстачка

Кръстачката на офис стола осигурява основната му стабилност, предотвратява преобръщането му и отговаря за необходимата мобилност.  Това отличава такива столове от обикновените столове. От съществена важност е материалът на производство: пластмаса или метал (стомана или лят алуминий). Естествено по-качествения материал ще ви осигури по-здрав стол.

Подвижността на кръстачката и целия стол се дължи на колела. Те също се изработват от различни материали. Пластмасовите колела ще надраскат твърди повърхности като ламинат и паркет и се препоръчват да се използват върху килими. Гумираните колела спокойно може да ги използвате върху ламинат и са по-безшумни.


Антропометрия и корекции

В един офис стол може да коригирате почти всичко, ако е създаден според антропометрията. Показател за такъв офис стол е, ако има добре оформена облегалка за глава, регулируема във всички равнини с ясна опора за врата. Подлакътниците също имат много регулируеми позиции. Седалката може отделно да се премества в дълбочина с фиксиране в пет позиции както и регулатора за лумбална опора, който се плъзга напред или назад.

 

Материалът, от който е изработен офис стола е критерии за избора му, както и механизмите и използваната тапицерия. Но качеството на тяхното изпълнение може да варира значително. Ето защо, преди да купите, е важно да прочетете рецензиите в каталога, за да изберете правилния офис стол. Помнете, че това е дългосрочна инвестиция.


Коментари:

Все още няма коментари!


Добави коментар










Последно от блога

Еволюция и тендеции в дизайна при офис столовете

Админ
2023-08-05 20:42:13

     Офис столовете се превърнаха в съществена част от нашето ежедневие, особено за тези, които прекарват дълги часове на работа на бюро. Те осигуряват комфорт и подкрепа, позволявайки ни да бъдем по-продуктивн....

Повишете продуктивността и фокуса: как правилния офис стол е от значение

Админ
2023-07-03 09:01:48

      В днешната забързана и взискателна работна среда намирането на начини за повишаване на производителността и съсредоточаването е от решаващо значение. Един често пренебрегван фактор, който може да има съ....

Добрият офис стол трябва да има регулируеми подлакътници

Админ
2023-02-23 21:06:27

Удобният офис стол е съществена част от всяко продуктивно работно място. Тъй като повечето хора прекарват значителна част от времето си в седнало положение, е важно да се инвестира в стол, който може да осигури подход....

Ръководство за офис столове: как да изберете подходящия за вас?

Админ
2023-02-17 08:15:41

Тъй като все повече хора работят от вкъщи, значението на удобния и ергономичен офис стол не може да бъде надценено. Седенето за дълги периоди от време може да доведе до болки в гърба, напрежение във врата и други здрав....

  • Най-търсените продукти