slider1
slider1
slider2
slider3

Каква е правилната стойка при седене на офис стол?

При продължителна заседнала работа възниква статично натоварване на целия гръбначен стълб. Неестествената поза за човешката анатомия причинява болка в мускулите - освен това страдат ставите на ръцете, мускулите на краката изтръпват и значително натоварване пада върху гърба и шията. Всичко това може да причини значителен дискомфорт и влошаване на общото благосъстояние.

Грешната позиция на работното място е пряка стъпка към възможни сериозни заболявания. Ситуацията се усложнява от факта, че с течение на времето човек свиква с неправилната поза при работа на компютър и не усеща някои сериозни симптоми.

Много проблеми могат да бъдат решени с правилното компютърно оборудване - добър модерен монитор значително ще намали натоварването на зрението, а ортопедичният стол ще разпредели правилно натоварването върху мускулите на гърба. В резултат на това, в комбинация със специална гимнастика, много проблеми могат да бъдат избегнати.

Работата на компютър включва висока концентрация и обработка на значителна част от информацията, Това може да доведе до общо претоварване на тялото. Ето защо е важно да редувате заседналото натоварване с поне малко физическа активност и не забравяйте да отделите моменти за почивка.

Някои препоръки, като правилната позиция на гърба при работа на масата, оптималната позиция на краката и ръцете, грижата за врата и кръста, са основните аспекти на правилното разпределение на общото натоварване при седене. Изпълнението им ще ви позволи да поддържате собственото си здраве и ще предотвратите много от негативните последици от заседналия начин на живот.

правилна стойка при седене на офис стол

Позицията на краката

Краката трябва да са свити под прав ъгъл - 90 градуса. Лекарите съветват в никакъв случай да не кръстосвате краката си по време на продължителна заседнала работа - това може да огъне гръбнака за кратко време. Също така, неправилното положение на краката допринася за неправилното кръвообращение. В резултат на това концентрацията ще бъде загубена и общата преумора ще дойде много бързо.

Ако постоянно седите пред компютъра, важно е да закупите качествена ортопедична поставка за крака. Ергономичното устройство ви позволява да поддържате краката си в правилната позиция - мускулите няма да изтръпнат и кръвта ще циркулира правилно.

Важно е веднага да свикнете да държите краката си правилно - или на пода, или на специална стойка. Ако нямате специално устройство под формата на стойка, важно е правилно да регулирате стола, така че височината да е оптимална за удобното положение на краката.

Само висококачествен стол и правилната поза по време на заседнала работа ще помогнат за поддържане на мускулите в добра форма и ще избегнете много заболявания, свързани с опорно-двигателния апарат - сериозно изкривяване на гръбначния стълб, ишиас, остеохондроза.


Позицията на гърба и врата при работа на компютър

Сред най-характерните грешки при седене е неправилната позиция на гърба. Целият гръбначен стълб буквално се притиска при неправилно седене - ако останете в това положение дълго време, прешлените могат да започнат да се свиват, междупрешленните дискове значително да изтъняват - в резултат на това самият хрущял може да се увреди, а лечението е много скъпо.

Когато седите, е важно да не се навеждате назад или напред. От гръбначния стълб тръгват 32 важни нерва, които лесно могат да бъдат притиснати при продължителна неправилна стойка и това може да доведе до нарушаване на дейността на много органи. Важно е да поставите раменете по такъв начин, че лопатките да "гледат" една в друга. Брадичката трябва да бъде леко издърпана към вас - това ще ви позволи правилно да държите врата и да позиционирате шийните прешлени в съответствие с всички правила, предотвратявайки изместване.

Ако използвате правилния ортопедичен стол, можете периодично да заемате поза "облегнат назад" - натоварването върху мускулите на гърба ще бъде правилно разпределено. Но в същото време столът трябва да бъде наистина висококачествен.


Правилна позиция на очите

Важно е да проверите ъгъла на осветяване - източникът на ярка светлина трябва задължително да е под ъгъл от 90 градуса спрямо екрана на монитора - в този случай появата на отблясъци е изключена, а те могат значително да увредят зрението.

Също така е правилно да използвате някои помощни средства - специални компютърни очила, които ще ви помогнат да създадете най-удобните условия за зрението. Експертите препоръчват закупуването на специален филтър против отблясъци, за да се намали въздействието на екрана на монитора върху очите.

Погрижите се не само за правилното осветление и придобиването на допълнителни устройства за разтоварване на очите, но и за формирането на правилния "ъгъл на видимост". Очите трябва да са на една ръка разстояние от екрана, докато ъгълът на наклон на очите трябва да бъде от 15 до 30 градуса, но не повече от тези стойности.


Позиция на ръцете

Ръцете по време на заседнала работа пред компютъра изпитват специално натоварване. Препоръчително е да се държат в огънато положение - 90 градуса. В същото време експертите не препоръчват да опирате лактите си на масата - това може да доведе до стягане на някои мускули. При продължително писане може да се появи дискомфорт в китката. За това специалистите са разработили специални подложки за мишка, ортопедични клавиатури, както и специални опори за длани.

Ръцете и китките трябва да се държат в най-спокойно положение - специална опора на подлакътниците ще помогне за това. Някои ортопедични столове са оборудвани с правилните подлакътници, което ви позволява напълно да премахнете товара от ръцете си. При правилна опора на лактите на подлакътника, ъгълът в лактите ще бъде 90 градуса - тази позиция е оптимална и напълно съвместима отговаря на медицински съвети.

 

Категорично не се препоръчва да "държите" ъгъл над 120 градуса - особено за тези, които са свикнали да работят с мишка. Натоварването на китката при тази стойност се увеличава значително и при продължителна работа може да възникне силна болка. Клавиатурата и мишката трябва да бъдат поставени на едно ниво (правилната позиция би била приблизително на нивото на лактите).

При продължителна работа на компютър е важно периодично да разтягате пръстите си и да правите специални масажни упражнения за мускулите на ръцете. При директно писане китките трябва да "висят" над клавиатурата - това е необходимо, за да могат всички пръсти да бъдат включени в работата, ако е необходимо.

Редуването на режимите на работа, периодичното преразпределение на натоварването ви позволява да поддържате добра физическа форма дори след дълъг работен ден. Експертите препоръчват да не се пестят средства и да се обърне специално внимание при създаването на удобна работна среда, удобно работно място, за да се поддържа здравето.


Коментари:

Все още няма коментари!


Добави коментар










Последно от блога

Еволюция и тендеции в дизайна при офис столовете

Админ
2023-08-05 20:42:13

     Офис столовете се превърнаха в съществена част от нашето ежедневие, особено за тези, които прекарват дълги часове на работа на бюро. Те осигуряват комфорт и подкрепа, позволявайки ни да бъдем по-продуктивн....

Повишете продуктивността и фокуса: как правилния офис стол е от значение

Админ
2023-07-03 09:01:48

      В днешната забързана и взискателна работна среда намирането на начини за повишаване на производителността и съсредоточаването е от решаващо значение. Един често пренебрегван фактор, който може да има съ....

Добрият офис стол трябва да има регулируеми подлакътници

Админ
2023-02-23 21:06:27

Удобният офис стол е съществена част от всяко продуктивно работно място. Тъй като повечето хора прекарват значителна част от времето си в седнало положение, е важно да се инвестира в стол, който може да осигури подход....

Ръководство за офис столове: как да изберете подходящия за вас?

Админ
2023-02-17 08:15:41

Тъй като все повече хора работят от вкъщи, значението на удобния и ергономичен офис стол не може да бъде надценено. Седенето за дълги периоди от време може да доведе до болки в гърба, напрежение във врата и други здрав....

  • Най-търсените продукти