slider1
slider1
slider2
slider3

Защо все повече се предпочитат ергономичните офис столове?

Днес, в технологична ера, много от работните ни ангажименти са обвързани с работа зад бюро. Всеки ден се увеличава и броят на операциите, извършвани само от един човек: работа на компютър, обработка на хартиени документи, преговори. Затова служителите, често в продължение на много часове на работа, са седнали, без да променят позата на тялото.

Ако човек няма време да завърши всичко планирано през работния ден, това не винаги означава, че той е лош служител. Причината за това може да е неудобно работно място, което го кара бързо да се уморява, а също така го принуждава да губите време и енергия за ненужни действия. Добре известно е, че състоянието на нашето здраве също зависи пряко от компетентното подреждане на кабинета. Проблеми със зрението, главоболие, нарушения на опорно-двигателния апарат, съдови заболявания и много други - няма нито една система на тялото, която да не страда от неудобни мебели или неправилното им местоположение.

ergonomichni ofis stolove

Все повече фирми влагат средства за обзавеждане на своите работни пространства с ергономични мебели. Ергономията на офиса е важна част за поддържането на здравето на служителите. Нараняванията, свързани с работата, особено тези с повтарящи се движения, са водеща причина за отпуск по болест, а това пречи на бизнеса.

Обикновените офис столове или кресла са на достъпни цени, много практични както за работници, така и за студенти, които прекарват часове наведени над книгите, за да учат, а след това стават с болка в гърба. Проблемите възникват, когато седим твърде дълго на работното място в продължение на няколко часа, ден след ден, месец след месец.

Ако нямаме избор и трябва да прекараме дълго време в една поза схващанията и болката ще са наш спътник. Но ако използваме ергономичен  офис стол това ще ни позволи да променим позицията на тялото, докато седим зад бюрото, и движенията ни няма да са ограничени. Поради достатъчното свободно пространство рискът от нараняване драстично намалява.

Дори ако вземем предвид, че седналото положение не изисква мускулно усилие, то все пак причинява умора, защото позата предразполага да се поддържат мускулите на тялото, врата и раменете в напрежение. Фиксираната позиция на тялото свива кръвоносните съдове в мускулите и намалява кръвоснабдяването на работещите мускули. Липсата на кръвоснабдяване ускорява умората и вероятността от нараняване нараства.

Дългото седене на стола и минималната физическа активност довежда функционалността на тялото до най-ниското ниво. Това е причина за появата на заболявания свързани с нарушенията на кръвообращението и опорно-двигателния апарат. За да се избегнат тези рискове от работата в седнало положение изберете за вас и вашите служители ергономичен офис стол.

Според ергономията трябва да се предостави, на всеки работещ дълго седнал, офис стол с максималните възможни настройки. Ергономичният офис стол трябва да има опции, които да позволяват лесно да се променя височината и наклона на седалката, както и да има регулируема облегалка по височина и ъгъл. За повечето хора е достатъчна разлика във височината от 40 до 52 см от пода, а наклонът на седалката да се променя в диапазона от поне 5 градуса. Важно е лостовете за управление на тези корекции да се достигат, докато работещия е седнал.

Ергономичния офис има още възможности за корекция по тялото. Подлакътниците са единия елемент, който взимаме под внимание при избора на удобен офис стол. Височината е регулируема, за да може ръцете да лежат удобно и намалил усещането за напрежение в раменете. Лактите и предмишниците имат малка опора, защото не е правилно да лежат върху подлакътника, когато пишете на клавиатурата на компютъра.

Люлеещият се гръб е елемент, който може да бъде полезен за работещия, но е важно той да има заключващ механизъм, за да може да се заключи на място, след като бъде избран правилният ъгъл.

Ергономичният офис стол има петзвездна основа с колела, която увеличава мобилността му и позволява да се върти на 360 градуса около вертикалната си ос.

Работещите, използващи качествен ергономичен офис стол, оценяват комфорта на подобно обзавеждане, а експертите са на мнение, че ергономичният офис е инвестиция, която си заслужава. Причините са много.

  • Разработен е специално за продължителна работа седнал – над 6 часа.
  • Използването му намалява физическото напрежение при ежедневна употреба.
  • Намалява стреса и са проектирани да осигурят максимален комфорт и удобство на потребителя.
  • Има възможно най-добрата опора за гърба и помага да се поддържа правилната позиция.
  • Помага за минимизиране на болката в китката и лакътя.
  • Балансира разпределението на тежестта, намалява риска от кръвни съсиреци в краката.
  • Проектиран е с различни нива на подплата, за да се избегнат болките във врата, гърба, бедрата и задните части.
  • Подобрява качеството на работата на служителите, като намалява риска от нараняване и дистрес от еднообразните движения.

Ергономичните мебели притежават някои дребни недостатъци. Има бюджетни модели изработени изцяло със синтетична мрежа, която може да съсипе дрехите ви, а и такива столове са скъпи, в сравнение с обикновените офис столове. Но когато става дума за здраве и комфорт на работа, не правете компромиси. Добрият ергономичен стол е не само гаранция за комфорт и благополучие, но и повишаване на ефективността на работа.

Ако желаете да оптимизирате работната среда, за да постигнете високи резултати на работоспособност, е необходимо да се създаде физически и психологически комфортно пространство в офиса. Анализирането на потенциалните проблеми в досегашното ви оборудване и прилагането на  подходящи ергономични процедури е правилната стъпка към постигане на целите.

В повечето случаи ще са необходими само малки промени, но макар и малко вероятно, все пак е възможно да се наложи цялостно преразглеждане на офис ергономията. В този случай може да е полезно да потърсите професионален съвет.

За да могат да се впишат във всяка работна среда има различни модели ергономични офис столове. Някои от тях са по-спортни с текстилни облегалки, други са по-изискани и елегантни в кожа или еко кожа, които са по-подходящи за изискани среди. Има и офис столове и кресла за по-претенциозните, с много мека и удобна тапицерия, в която можете да релаксирате с часове, почти като у дома на дивана.

Сайтът mebelteka.bg ви дава възможност да изберете най-добрия продукт. Разгледайте каталога на нашия онлайн магазин. Ще откриете офис столове, които се различават не само по покритията, но и по характеристиките, които променят нивото на комфорт. Ние ще ви помогнем да направите правилния избор.


Коментари:

Все още няма коментари!


Добави коментар










Последно от блога

Еволюция и тендеции в дизайна при офис столовете

Админ
2023-08-05 20:42:13

     Офис столовете се превърнаха в съществена част от нашето ежедневие, особено за тези, които прекарват дълги часове на работа на бюро. Те осигуряват комфорт и подкрепа, позволявайки ни да бъдем по-продуктивн....

Повишете продуктивността и фокуса: как правилния офис стол е от значение

Админ
2023-07-03 09:01:48

      В днешната забързана и взискателна работна среда намирането на начини за повишаване на производителността и съсредоточаването е от решаващо значение. Един често пренебрегван фактор, който може да има съ....

Добрият офис стол трябва да има регулируеми подлакътници

Админ
2023-02-23 21:06:27

Удобният офис стол е съществена част от всяко продуктивно работно място. Тъй като повечето хора прекарват значителна част от времето си в седнало положение, е важно да се инвестира в стол, който може да осигури подход....

Ръководство за офис столове: как да изберете подходящия за вас?

Админ
2023-02-17 08:15:41

Тъй като все повече хора работят от вкъщи, значението на удобния и ергономичен офис стол не може да бъде надценено. Седенето за дълги периоди от време може да доведе до болки в гърба, напрежение във врата и други здрав....

  • Най-търсените продукти